MigraineUit het nieuws

Hans Klok vermoedt dat migraine verband houdt met stress.

Hans KlokHij heeft er nooit over willen praten, want alleen al de gedachte aan de verborgen strijd die HANS KLOK jarenlang in stilte voerde, bezorgt hem knallende hoofdpijn. Maar nu alles achter de rug is, geeft de illusionist eindelijk openheid van zaken. „Het is een wonder dat ik door de migraine die ik had nooit de mist in ben gegaan met mijn trucs…”

„Als je nooit migraine hebt gehad, kun je je écht niet voorstellen hoe dat voelt”, vertelt HANS KLOK (45), die vanaf zijn vroege jeugd regelmatig werd geveld door extreme hoofdpijnen en nu ambassadeur is van de Migraine Week die vandaag begint. „Heb je wel eens kiespijn gehad? Nou, daar lijkt het op, maar dan zit het door je hele hoofd heen. Verschrikkelijk is dat. Er zijn zelfs mensen die niet eens daglicht verdragen op het moment dat ze migraine hebben. Je bent letterlijk ziek van de hoofdpijn.”

Als kind, maar ook later toen Hans al lang naam en faam had verworven als ’s werelds snelste illusionist móest hij bij een hoofdpijnaanval wel zijn bed in. „Migraine kon wel eens een hele dag bij me duren. En natuurlijk komt dat nooit uit, helemaal niet als ik die dag een optreden gepland heb staan. Het is me wel eens gebeurd dat ik een paar uur voor een voorstelling de hoofdpijn op voelde komen. En ik weet nog goed dat ik dacht: mijn hoofd spat al bijna uit elkaar, nou moet ik straks ook nog die onderwatertruc doen… Het is echt wel eens link geweest, maar gelukkig won op dat moment de adrenaline het van de migraine. Maar de dagen erna, zijn vervolgens hels. Omdat ik álles gaf wat ik had om niet te falen op het podium, moest ik soms wel een week bijkomen.”

Hans vermoedt dat migraine verband houdt met stress. „Ik ben natuurlijk geen arts, en ik weet dat het te maken heeft met verwijde bloedvaten, maar ik heb altijd wel het idee gehad dat spanningen de klachten in elk geval verergeren. Toen ik jong was, vroeg ik me bijvoorbeeld heel vaak af of ik het wel zou gaan redden in het leven. Ik was enorm gefocust op mijn toekomst en heel ambitieus. Daardoor legde ik de lat voor mezelf erg hoog. Daarmee creëerde ik al op jonge leeftijd, eigenlijk onnodig, heel veel spanningen.”

Vervolgt: „En later, toen ik al lang al werkte als goochelaar, beleefde ik opnieuw een stressvolle periode. Dat had te maken met allerlei onhandige acties die ervoor zorgden dat ik financieel heel zwaar kwam te zitten. Ik ging daardoor verkeerd ademen en kreeg daardoor hyperventilatie. Die periode nam de migraine ook hand over hand toe. Ik piekerde en piekerde maar. Dat deed mijn lichaam duidelijk geen goed.”

Verlossing kwam er pas een jaar of tien geleden toen Hans werd gewezen op een medicijn. „Ik kan je niet vertellen hoe blij ik was dat mijn dokter met dat paardenmiddel aankwam. Sinds ik het gebruik, heb ik sporadisch nog last van migraine, al kan ik wel merken dat ik wat loom word als ik het heb gebruikt.”

Ook veranderde Hans een en ander aan zijn levensstijl. „Om stress de baas te kunnen, ben ik meer evenwicht gaan aanbrengen tussen lichaam en geest. Dus niet te veel piekeren, maar ook: in beweging komen. Ik ben fanatiek gaan sporten, en dát werkt heel goed voor mij.”

Omdat migraine een ’verborgen’ ziekte is, spant Hans zich tijdens de Migraine Week in om er meer aandacht voor te vragen. „Migraine is een enorm probleem, vooral ook omdat een ander niet aan je ziet dat er wat mis is. Daardoor stuit je op onbegrip, terwijl je hondsberoerd kunt zijn tijdens zo’n aanval. Je kunt denk ik nog beter je been breken en in het gips zitten, want daarvoor is meer begrip dan voor migraine. Daarin mag best wat verandering in komen, en ik gun de mensen die het hebben dat er een oplossing komt zoals die er voor mij ook is gekomen. Geloof me: na een aanval kan ik, gelukkig, nooit meer het gevoel van die migraine precies terughalen, maar ik krijg ik er eerlijk gezegd al hoofdpijn van als ik eraan terugdenk…”

door: Vanessa Bontje.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *