Bijnierkanker – bijnierschors

Bijnierkanker – bijnierschors

Bijnier = een klein orgaan bovenop de nier, dat zorgt voor de productie van o.a. cortisol.
Bijnierschors = het buitenste gedeelte van de bijnier.
Cortisol = een “stress-hormoon” dat vrijkomt in situaties van stress, wat er voor zorgt dat het lichaam meer energie krijgt om te vechten of te vluchten.

Bijnierkanker in de bijnierschors is het gevolg van een:

Eigenwaarde-conflict / Onvermogen-conflict. In dit geval: niet op dezelfde weg verder kunnen. De verkeerde weg hebben gevolgd. Het lichaam reageert met afname van cortisol-producerende cellen.

Belevingswereld van de psyche in de conflictactieve fase:

Besef dat men de verkeerde koers heeft gevolgd, een verkeerde weg gevolgd, op het verkeerde paard gewed. Niet langer door kunnen gaan op dezelfde weg.

Conflictactieve fase: Celafbouw, “gestreste vermoeidheid” als gevolg van de verlaagde cortisol-productie. Ziekte van Addison. 

Genezingsfase: Celopbouw, cyste-vorming. Verhoogde productie van cortisol. Syndroom van Cushing. Bijnierkanker.

Germaanse-Geneeskunde Bijnierkanker


Voor de zienswijze van de reguliere geneeskunde ten aanzien van bijnierkanker, zie:

https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/kanker

In de bijnier kan kanker ontstaan. Als dit in de schors gebeurt, noemen we dit een bijnierschorscarcinoom, ofwel bijnierkanker. Dit is een zeldzame ziekte, die in Nederland elk jaar bij ongeveer 15 tot 30 mensen ontstaat. Kanker kan ook in het merg ontstaan, maar dit is een andere ziekte die ook anders verloopt. Deze informatie gaat uitsluitend over bijnier(schors)kanker. Een mens heeft twee bijnieren. Het zijn kleine organen die als twee kapjes op de nieren liggen. Een bijnier bestaat uit een merggedeelte en een schorsgedeelte. Lees meer

mens-en-gezondheid.infonu.nl

Tumoren of gezwellen op de bijnieren zijn een zeldzaam verschijnsel. Het merendeel is niet kwaadaardig. Vaak verschijnen ze in één bijnier. De gevolgen van zo’n tumor is afhankelijk van de plaats waar ze verschijnen. Deze tumoren produceren hormonen die in de bloedbaan terecht komen en werkzaam zijn in het lichaam. Dientengevolge komen er te veel bijnierhormonen in het lichaam terecht, wat zowel de stofwisseling als de waterhuishouding verstoort. Ook de reactie van het lichaam op spanning en stress kan ontregeld raken. Lees meer →