Germaanse  Geneeskunde

ANOREXIA CONSTELLATIE

Biologische conflicten: territoriumergernis-conflict of identiteitsconflict en elk conflict dat betrekking heeft op de linker temporale kwab (schrikangstconflict, seksueel conflict, een tweede identiteitsconflict of een markeringsconflict). De conflictvolgorde wordt bepaald door geslacht, lateraliteit en hormoonstatus.

Hersen- en Orgaanniveau:

De betreffende hersenrelais zijn de controlecentra van de kleine kromming van de maag (rechter temporale kwab) en het strottenhoofdslijmvlies, de baarmoederhals/kransaderen, het rectum of de blaas (linker temporale kwab).

Zodra het tweede conflict zich voordoet bevindt de persoon zich in constellatie en is manisch-depressief (vergelijk met primaire manie en primaire depressie). Of de manische of depressieve stemming dominant is wordt bepaald door welke van de twee conflicten sterker is. De constellatie kan permanent zijn of terugkerend, door sporen of terugvallen in de conflicten.

Anorexia (anorexia nervosa) manifesteert zich als dwangmatig vasten en weigeren om te eten. Mensen met anorexia wegen zichzelf vaak meerdere keren per dag. De angst om aan te komen is het belangrijkste conflictspoor. Bij een langdurige Anorexia Constellatie ontstaat extreem gewichtsverlies wat levensbedreigend kan zijn.

Opmerking

Het territoriumergernisconflict of identiteitsconflict (ergens niet bij horen) heeft altijd te maken met leed omtrent het gewicht, bijvoorbeeld een verontrustende of denigrerende gewicht-gerelateerde opmerking, gepest worden door familieleden of klasgenoten over iemands figuur, te schande worden gezet door overgewicht, jaloezie ten opzichte van iemand die slanker is en daardoor als aantrekkelijker wordt ervaren (een vriendin, oudere zus, klasgenoot, een model, een filmster).

De resultaten van een rapport, dat in september 2013 in het Amerikaanse tijdschrift Academie voor Pediatrie Pediatrics werd gepubliceerd, stelt dat “een aanzienlijk aantal tieners met anorexia daadwerkelijk verstoorde eetpatronen laat zien vanaf het moment dat ze een lichaamsgewicht hebben dat in aanmerking zou kunnen komen voor de diagnose obesitas (Bron: Veel Tieners Ontwikkelen de eerste Symptomen van Anorexia terwijl ze Obesitas hebben, Elements Behavioral Health, 9 oktober 2013).

Net als bij boulimia komt een begin van anorexia het vaakst voor bij jonge vrouwen, in hun tienerjaren. Vooral jonge meisjes en adolescenten zijn vatbaar voor conflicten die verband houden met hun gewicht, omdat ze op deze leeftijd kwetsbaarder zijn wat betreft hun uiterlijk. Maar meisjes vanaf 8 jaar kunnen ook anorexia ontwikkelen, net zo goed als vrouwen in de zestig. Ook jongens en volwassen mannen kunnen anorexia ontwikkelen.

Geestelijke manifestatie:

  • Bij een gelijktijdig schrikangst-conflict (strottenhoofdslijmvlies-relais) bevindt de persoon met anorexia zich in een Autistische Constellatie, met de dwang om zich terug te trekken en een obsessief-compulsieve hang naar perfectionisme, met name met betrekking tot iemands gewicht en dieet (het doel van het beoogde, dunne postuur kan nooit worden bereikt). Volgens klinisch psycholoog Lauren Muhlheim, Psy.D: “Er lijkt een correlatie te zijn tussen perfectionisme en eetstoornissen, maar de causaliteit is onduidelijk – we weten niet of het ene tot het andere leidt of wat het eerst komt.” De bevindingen van Dr. Hamer bieden een verklaring waarom, en onder welke psychologische omstandigheden, anorexia en compulsief-perfectionisme samen ontstaan.
  • Wanneer in het rectumrelais een DHS (een tweede territoriumergernis- of identiteitsconflict) wordt geregistreerd, bevindt de persoon met anorexia zich in een Agressieve Constellatie (zie agressief gedrag en dwangmatige zelfverwonding).
  • Bij een additionele Zweef Constellatie (schrikangst-conflict en territoriumergernis-conflict) heeft de persoon met anorexia een vertekend lichaamsbeeld. De waan van dik zijn is de psychose van de anorexia.
  • Bij een seksueel conflict, op hersenniveau gekoppeld aan het baarmoederhalsrelais van waaruit de ovulatie wordt aangestuurd, stopt het de vrouw met anorexia met menstrueren. Het stoppen van de menstruatiecyclus kan echter ook optreden door een laag lichaamsgewicht (oestrogeenproductie is afhankelijk van lichaamsvet).
  • Wanneer ook de alfa-eilandcellen zijn betrokken (angst-walgingsconflict of weerstandsconflict), is de persoon met anorexia tegelijkertijd boulimisch. Dwangmatig braken, het gebruik van laxeermiddelen of dieetpillen of overmatig trainen zijn middelen om gewichtstoename te voorkomen (vergelijk de persoon met de “pure” boulimia, die een normaal lichaamsgewicht kan hebben). Vaak beschouwen mensen met anorexia dik zijn als “walgelijk”, wat een angst-walgingsconflict actief kan houden. De meeste personen met boulimia zijn nooit anorexia geweest, maar personen met anorexia zijn wel vaak boulimisch.
  • De meerderheid van de personen met anorexia heeft een rijpingsstop, omdat de conflicten gewoonlijk optreden tijdens adolescentie.

BRON: https://learninggnm.com/constellations/documents/anorexia_constellation.html